Anda Ada Pertanyaan? Klik Sini
enms
      Warna1   Warna2   Warna3      
A- A A+
seperator2 faq3 seperator2 Hubungi Kami2 seperator2 maklumbalas3 seperator2 petalaman3 seperator2

User Rating: 1 / 5

Star ActiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

 

Logo Majlis Daerah Bachok 

LOGO BARU MAJLIS DAERAH BACHOK

This is the official logo for Majlis Daerah Bachok (MDB) Logo rasmi Majlis Daerah Bachok (MDB)
The circle repsent the mutual respect and the unity of living among citizen of Bachok in every aspect. Simbol bulatan bermaksud hormat-menghormati dan perpaduan antara kaum dalam semua aspek.
This mosque symbolize the major religion in Bachok as well the islamic way of life. Simbol masjid bermaksud majoriti penduduk adalah beragama Islam dan amalan cara hidup yang diamalkan adalah berlandaskan Islam.
The BACHOK typeface presented in blue and combined with the wavy abstract the beautiful beaches of Bachok shoreline Perkataan BACHOK berwarna biru dan berbentukitalicbermaksud keindahan pantai yang ada di sekitar Bachok..

 

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

Organisasi pentadbiran Majlis Daerah Bachok Bandar Pelancongan Islam di ketuai oleh Yang Dipertua, kemudian dibantu oleh seorang Setiausaha, serta beberapa bahagian yang ditubuhkan di bawahnya. Antara bahagian-bahagian dan peranan secara ringkas adalah seperti berikut:

1. Jabatan Khidmat Pengurusan

 • Bahagian ini bertanggungjawab dalam semua urusan yang berkaitan dengan pentadbiran, melibatkan surat menyurat, sistem fail, rekod perkhidmatan kakitangan, urusan rasmi kerajaan, pemilihan paserta kursus dan sebagainya.

2. Jabatan Perbendaharaan

 • Bahagian ini bertanggungjawab ke atas semua urusan yang berkaitan dengan kewangan dan juga hasil. Ini melibatkan penyediaan buku anggaran belanjawan tahunan,sewaan peralatan,loji dan jentera Majlis, sewa kedai,perbelanjaan gaji, pembelian peralatan pejabat, harta modal dan sebagainya yang merangkumi semua pendapatan dan perbelanjaan.

3. Jabatan Penilaian dan Pengurusan Harta

 • Bahagian ini bertanggungjawab dalam segalaa urusan cukai pintu,bermula dari proses menjalankan penilaian, notis cukai pintu,tuntutan Caruman Bantu Kadar, tuntutan tunggakan, mengendalikan kes-kes rayuan cukai dan permasalahan yang timbul berkaitan dengan cukai pintu.

4. Jabatan Perlesenan dan Kesihatan Awam

 • Bahagian ini bertanggungjawab ke atas semua urusan pembangunan,perancangan pambangunan, kebersihan dan keindahan bandar, perkhidmatan mengangkat sampah dan juga terlibat dalam mengendalikan semua jenis permohonan lesen perniagaan yang dikenakan di kawasan Majlis.

5. Bahagian Pembangunan dan Kejuruteraan

 • Bahagian ini bertanggungjawab dalam kawalan pembangunan dalam kawasan pentadbiran Majlis dan urusan pembinaan bangunan baru yang memerlukan kelulusan dari pihak Majlis.Perancangan dan pambangunan projek-projek perumahan dan peniagaan juga di kendalikan oleh bahagian ini sehingga kepada proses pengeluaran Sijil Kelayakan Duduk (SKD).

6. Jabatan Undang-Undang

 • Bahagian ini bertanggungjawab terhadap semua penguatkuasaan undang-undang yang dijalankan oleh semua bahagian di bawah pentadbiran Majlis.Sebagai contoh, penguatkuasaan lesen perniagaan,sitaan kedai dan gudang milik Majlis yang enggan membayar sewa, sitaan dan penjualan barang bagi premis-premis yang enggan membayar tunggakan cukai pintu, pembuangan sampah di tempat yang dilarang,menjalankan perniagaan secara haram,membina bangunan tanpa kebenaran dan sebagainya.

7. Unit Teknologi Maklumat

 • Bahagian ini bertanggungjawab terhadap merancang dan melaksanakan pembangunan aplikasi/ sistem, menjalankan tadbir urus sistem server dan rangkaian dalaman pejabat di samping mengurus sistem dan aplikas komputer serta memasti dan memantau kelancaran perkhidmatan MDBBPI dalam memberi perkhidmatan kepada pelanggan, bersesuaian dengan visi dan misi Pengurusan MDBBPI.

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 • Mempertingkatkan perkhidmatan kepada orang ramai dengan lebih meluas dan memuaskan.

 • Memperteguhkan kewangan majlis sesuai dengan tarafnya sebagai organisasi yang berotonomi kewangan.

 • Memperkemaskan jentera pentadbiran majlis supaya menjadi Pihak Berkuasa Perancangan Tempatan yang berkesan.

 • Mempertingkatkan keindahan dan kebersihan kawasan majlis.

 • Mempertingkatkan keupayaan majlis dalam merancang dan melaksanakan Program Pembangunan Ekonomi dan Sosial.

 • Memperhebatkan penglibatan masyarakat dalam Program Pembangunan yang dirancang dan dilaksanakan oleh majlis.

User Rating: 5 / 5

Star ActiveStar ActiveStar ActiveStar ActiveStar Active

Misi.

"Menyuburkan budaya kerja yang cemerlang, teratur dan mesra pelanggan demi keceriaan organisasi."

 

Visi.

"Membina organisasi yang berkualiti berteraskan warganegara yang berdisiplin, amanah dan beretika.."

User Rating: 5 / 5

Star ActiveStar ActiveStar ActiveStar ActiveStar Active

Mungkin tidak ramai yang mengetahui tentang pelbagai lagenda dan cerita rakyat yang diperturunkan secara lisan sejak zaman berzaman mengenai Pantai Irama, sebuah pantai peranginan yang terletak di Jajahan Bachok iaitu kira-kira 35 kilometer dari bandar Kota Bharu, ibu Negeri Kelantan..

Kononnya pada zaman dahulu kala terdapat sebuah batu menyerupai seekor burung yang seakan-akan sedang terbang dari laut di tepi pantai sepanjang kira-kira 2 kilometer itu. Tempat di mana batu yang dikatakan wujud kini dikenali sebagai Kampung Tok Burong.Masyarakat dahulu kala di sini juga percaya mengenai cerita kononnya wujud sebuah kemudi emas yang timbul dipermukaan air di pantai itu bersama-sama seekor buaya putih.

Menurut cerita, buaya putih sakti itu telah mengambil seorang budak perempuan di situ untuk dijadikan anak angkatnya sehingga dewasa. Kerana sayangnya yang tidak terhingga, buaya putih itu sentiasa memberi berupa barang-barang kemas kepada budak perempuan itu.

Tempat di mana berasalnya cerita dongeng itu kini dikenali sebagai Kampung Seri Kemudi. Pantai Irama juga menyimpan sejarah pahit tanahair kerana menjadi salah satu tempat pendaratan utama tentera jepun di Tanah Melayu pada zaman Perang Dunia Kedua dahulu dan kesan yang masih boleh dilihat ialah beberapa buah kubu tentera inggeris yang masih terdapat di situ.

Image

Majlis Daerah Bachok, Bandar Pelancongan Islam
16300 Bachok,
Kelantan Darul Naim.
Tel : 09 - 7787636
Faks : 09 - 7789533
e-mel : mdbachok@kelantan.gov.my

Borang Maklumbalas :

Klik Disini

Undian Anda

Adakah anda berpuas hati dengan perkhidmatan yang diberikan oleh pihak Majlis Daerah Bachok?

Kaunter Pelawat

Today22
Yesterday18
This week22
This month508
Total9646

2024-07-22
 • Kemaskini Terakhir: Sunday 14 July 2024, 15:57:46.
© Copyright 2024 Majlis Daerah Bachok Bandar Pelancongan Islam.
All Rights Reserved.

Search